Jak se u nás vaří pivo
První krok
Příprava sladu
V prvním kroku probíhá mačkání sladu, z kterého se pak při vaření vylouhují zkvasitelné cukry, které později vytvoří alkohol. Jde o tzv. šrotování. Následuje tzv. vystírání - proces míchání sladu s vodou.
Druhý krok
Vaření
Ve druhém kroku probíhá samotné vaření sladu s chmelem. Z chmele se během vaření uvolňují hořké látky, které dávají pivu jeho typickou chuť.
Třetí krok
Kvašení
Ve třetím kroku se přidají kvasnice a začíná kvašení v otevřených spilkách. Vzniká vykvašený nápoj, který už chutná jako pivo, ale je dost hutný.
Čtvrtý krok
Mladé pivo
Ve čtvrtém kroku se přesune mladé pivo do ležáckých tanků, kde probíhá dokvašování. Pivo zde zraje až 40 dnů. Poté přichází nejoblíbenější fáze - samotné stáčení piva do sudů nebo lahví a nebo rovnou z tanku zákazníkům našeho pivovaru.